Gitar öğrenmek isteyen yetişkinler için ufak bir yazı yazalım istedik ve bize en çok sorulan sorulardan bazılarını, bu yazımızda sizler için kısaca derledik.
Gitar öğrenmenin ilk adımı nedir?
Gitar öğrenmek isteyenler için atılması gereken ilk adım, kesinlikle doğru bir ekipman seçmektir. Çalan kişinin müzik zevki ve duymak istediği ses referans alınarak seçilecek olan bir gitar, o kişinin bu yolda doğru adım atmasını sağlar. Sakın yanlış anlaşılmasın, burada bahsetmek istediğimiz pahalı bir gitar satın almak değil başlangıç için en doğru olan gitarı seçmektir.
Gitar öğrenirken öğrencilerimizin en çok sorduğu ‘Nasıl kolay öğrenebilirim?’ sorudur.
Bu soruyu yanıtlamadan önce, gitar öğrenmenin aslında bir meslek öğrenmekten (ya da bir mesleği hobi olarak öğrenmekten) farklı olmadığını, her işte olduğu gibi bunun da hem kolay hem de zor yanlarının olduğunu bilmeniz gerekir.
Kolay yanları, doğru metotla sistemli çalışarak elde edilir, ancak bu çok uzun saatler çalışmak anlamına gelmez, çalışma yapılan saatleri verimli ve konsantre olmuş bir şekilde kullanmak yeterlidir.
Zamanı verimli kullanmanın dışında odaklanmak, kendi hatalarını düzelterek ilerlemek ya da kendini dışarıdan doğru gözlemlemek önemlidir. Ancak bu, kişinin öğrenme aşamasında kendine acımasız davranması ve katı olması anlamına gelmez. Aksine olumlu ve başarılı yönlerine odaklanmak gelişmeyi ve başarıyı arttırır. Stresli bir iç dünya ve onu gitar çalışırken devam ettirmek ise gitarda ilerleme elde edememenin ve süreci zorlaştırmanın ilk sebeplerinden biridir.
Bazı yetişkin öğrencilerimiz burada ikiye ayrılır.
Birinci grup; gitar çalarken odaklanamayan ve stresli iş hayatını gitar çalarken de devam ettirenler,
İkinci grup ise; stresli bir iş hayatı olmasına rağmen gitarı bir meditasyon aracı olarak görenler.
İkinci grupta olan yetişkinler, gitar çalıştıkları süreyi bir çeşit rahatlama ve sakinleşme zamanı, kaygı ve sorunlardan uzaklaşma zamanı olarak görürler. İkinci gruptan aldığımız başarılı sonuç, birinci gruba oranla çok daha fazladır ve aynı zamanda doğaçlama ve beste yazımı gibi konularda ikinci grup daha yaratıcı ve özgürdür.
Yolun başındayken dikkate alınması gerekenler!
Gitar çalmaya yeni başlayacak olanlara verdiğimiz önerileri kısaca toparlayacak olursak;
– Doğru ekipman seçmek,
– Acele etmemek ama zamanı verimli kullanmak,
– Gitar çalışırken kendini gözlemleyebilmek ve hatalarını düzeltmek,
– Strese girmemek ve bu süreçten keyif almak ile mümkündür.
Bu önerilerimiz; aynı zamanda ‘Gitar çalmayı kolaylaştıran şeyler nelerdir?’ sorusunun da cevabıdır.
Gitar öğrenmek için en uygun yaş hangisidir?
Bize gelen soruların bir diğeri ise yaş ile ilgili olanlardır.
Bu güne kadar gözlemlediğimiz kadarıyla; gitar çalmaya erken ya da geç başlamanın eşit oranda avantajları ve dezavantajları vardır. Burada bilinmesi gereken tek sorun vardır ki; o da gitara geç başlayanların ‘Benim yaşım geçti ama bakalım yapabilecek miyim?’ tarzında bir düşünceye sahip olması ve gitar öğrenmeye bu şartlanmayla başlamasıdır. Bu düşünceye sahip öğrenciler, gitar öğrenme sürecindeki en büyük engeli kendi kendilerine oluştururlar. Gitar çalışırken yaptıkları ilk hatada, akıllarına bu düşünce gelir ve zamanla bu düşüncenin doğruluğuna kuvvetle inanmaya başlarlar. Aslında buradaki sorun; sadece o çalışmaya yeterli zaman ayırmamak ya da bir hatayı görememek ile ilgilidir.